Biblioteket på Rein

HENRIK HORNEMAN:
Mine damer og herrer. Jeg er justisråd Henrik Horneman, og i dag har jeg gleden av å vise dere boksamlingen vår.

I dette biblioteket har vi samlet bøker fra fjern og nær. Verker anskaffet på auksjon og på reiser i inn- og utland. Handelsskipene våre som legger til kai i Trondheim tar ikke bare med seg føde til magen, men også hodet.

Familien Horneman har siden de ankom Trondheim i 1681 vært en velstående familie. Som en del av det rike handelsborgerskapet i byen holdt de seg til skikker og seder fra de fornemme slekter på kontinentet

Noen av bøkene tok jeg med fra min dannelsesreise på kontinentet. Jeg reiste i Tyskland, Holland og mitt elskede Frankrike.

Vi lever jo i Opplysningens Tid. Fornuft og kunnskap leder til framskritt og velstand. En del bøker er nødvendige i et hushold for at man kan kalle seg dannet og fornuftig, som titler av Voltaire, Rousseau, John Locke, Montesquieu, Pontoppidan og Ludvig Holberg. Dette er bøker vi gjenfinner i Hornemansbiblioteket.

Samlingen er ellers bred. Her finnes bøker innen klassiske fag, teologi, naturfag og de skjønne vitenskaper, men med hovedvekt på historie, reiseskildringer og jus. Mange av oss Hornemenn er jurister. Og vi er stolte av å være språkkyndige! Bøkene er skrevet på latin, fransk, tysk, dansk, engelsk, spansk, italiensk, hollandsk, svensk og portugisisk.

La meg runde av med ett av mine favorittsitater:

«Laissez lire, et laissez danser; ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde.»

(“Let us read, and let us dance; these two amusements will never do any harm to the world.” Voltaire. Fra «Liberty of the Press,» Dictionnaire philosophique)

Tagged in

One comment

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *