De tre hustuftene

For mellom fem og seks tusen år siden sto tre hus på Refsnes. Kanskje ikke hus slik vi er vant med fra moderne tid. Men likefullt solide konstruksjoner som ga ly til menneskene som bodde her den gangen.

Fra tidligste steinalder, for over 10 000 år siden, brukte folk en mobil hustype, et telt, som de pakket sammen og tok med seg etter hvert som de flyttet fra et sted til det neste. Etter denne første teltfasen, fremdeles i en tidlig fase av steinalderen, finner vi at menneskene bygde regulære hus.

I strandvoller og på andre tørre steder gravde steinalderfolkene runde, skålformede fordypninger i jorda. Og over fordypningene bygde de vegger og tak for å holde vær og vind ute. Arkeologene har ikke funnet rester som forteller hva veggene og takene var laget av, men hvis vi tenker oss noe som likner på en gamme, er ikke det langt fra sannheten. Og det var rimelig bra med plass i en slik bolig, opp mot 10 m2 gulvplass er romslig for folk som er vant med begrenset plass. Tuftene etter husene kan vi se den dag i dag.

Boligene har vært svært lette å varme opp og har holdt godt på varmen. Husene hadde sin største verdi i vinterhalvåret, da kulde, vind og snø førte til lengre opphold innendørs. Hvis du lukker øynene kan du sikkert levende forestille deg lunheten, stemningen og latteren rundt ildstedet inne i huset en hustrig vinterdag, hvor historier fra sjø og land satt løst og ble overlevert fra de eldre til de yngre.

Disse hustuftene, eldre enn pyramidene i Egypt, forteller oss at Refsnes har vært et godt sted å bo helt siden de første menneskene kom vandrende sørfra etter den siste istiden.

Tagged in

2 comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *